top of page
  • Writer's pictureOAC Sport

Talvihauskaa lasten kanssa liukulumikengillä

Kahden viikon edestä satanutta lunta, harmaa metsä, pikku pakkanen, neljän lapsen taukoamaton pulina ja määränpäänä laavu, jossa eväshetki.

 

Lasten kanssa retkeilyssä yhdistyy verkkaisuus ja metsässä liikkumisen opettelu. Mihinkään ei saa olla kiire, sillä kiire luo kiristyneitä hermoja, kasvavaa torailua ja itkupotkuraivareiden loputtomia mahdollisuuksia – ikäkaudesta huolimatta. Myös eväisiin kannattaa panostaa, sillä lämmin mehu tai näin joulun alla vaikkapa glögi paitsi vähentää sormien paleltumisen riskiä, tieto repussa odottavista herkuista kannustaa jatkamaan matkaa silloinkin, kun edessä on hieman haastavampi mäennyppylä.

 

Vein perheeni ensimmäistä kertaa liukulumikenkäilemään viikonloppuna. Löin auton perään itselleni OAC:n Skinbased perusmallia olevat KAR 149 -sukset, sekä jälkikasvulle POH 100 -sukset, jotka on suunniteltu lapsille. Lisäksi sauvat tietenkin koko porukalle. Mukaan lähti myös ystäväperhe, joilla jalasta löytyi sama setti. Nyt testattaisiin tätä hauskaa oikein kunnolla!Kaikille mukaan otetut Black Diamondin teleskooppisauvat säädettiin jokaiselle käyttäjälle sopivan mittaiseksi, sukset kiinnitettiin talvikenkiin ja otettiin suunnaksi Ammejärven laavu. Lempäälän Sääksjärven alueella sijaitseva laavu on verrattain lähellä parkkipaikkaa, vain noin kilometrin päässä, joka tekee siitä helpon kohteen erityisesti lasten kanssa retkeilyyn – väsymys kun saattaa iskeä yllättävänkin nopeasti kesken ilonpidon, joten evakuoitumisen mahdollisuus on hyvä säilyttää lähellä.

 

Totesimme heti alkutaipaleella, että etäisyys oli varsin riittävä. Vaikka lunta oli tullut viime viikkoina mukavasti, polun ympärillä oleva metsä oli sen verran tiheää, ettei koukkaaminen koskemattomalle lumelle tullut sukset jalassa kysymykseenkään. Polkua pitkin matka sujui verrattain helposti, joskin matkalle osui myös kapeampaa ja varsin kivistäkin maastoa, jolloin ainakin aikuisten oli parempi ottaa sukset kantoon. Onneksi KAR:t ovat kepeydessään varsin helppo kantaa ja OAC:n yleissiteet kätevät irrottaa ja kiinnittää.
Porukan 9-vuotiaat karistivat pienemmät ja isommat retkiseuralaiset jo heti alkumetreillä. Vaikka muutama todistettava pyllähtäminen tapahtuikin, POH:t olivat juuri sopivan mittaiset tuollaisille puolentoista metrin pätkille. Pienemmätkin muksut tekivät kiitettävällä tavalla matkaa paikoittain haastavassakin maastossa, ainoastaan jyrkemmässä alamäessä aikuiset saivat hieman auttaa jarruttelussa, ettei sattunut vahinkoa.

 

Laavulle päästyämme isommat lapset vielä hiihtelivät lähistöllä ja testasivat erityisesti POH:ien mäenlaskuominaisuuksia loivassa rinteessä. Nuoremmat lapset pääsivät testaamaan NEMO Equipmentin Moonlite-retkituolia, joka kantaa kyllä aikuisenkin painon omasta keveydestään huolimatta. Eväät oli pakattu Cotopaxin 24 litraiseen Torre -reppuun, jossa on vettähylkivä kangas repun edessä ja päällä. Cotopaxin arvojen mukaisesti reppu on valmistettu 100 % kierrätetystä nylonista ja polyesteristä. Reppu sopii retkeilyn lisäksi hyvin myös työmatkailuun, sillä siinä on muun muassa kannettavalle tietokoneelle suunniteltu tasku. Nyt se kuljetti koko seurueen glögit, mukit ja piparit, sekä kolmen hengen eväsleivät ja astiallisen mandariineja. Myös NEMO:n retkituoli mahtui eväiden joukkoon reppuun. Repun sivulla oleviin verkkotaskuihin sai hyvin aseteltua puolestaan NEMO:n istuinaluset.
Hydro Flaskin termostaattiastiat olivat tällä reissulla vailla vertaa. Isoon 1,9 litran pulloon mahtui koko porukalle glögiä, jota nautittiin juomakansilla varusteituista termosmukeista. Juoma oli säilynyt tosin niin kuumana, että pienimmät retkeilijät päätyivät irrottamaan mukien kannet esteettömän puhaltelun mahdollistamiseksi. Ruoka-astia toimi erinomaisesti mandariinilohkojen kuljetukseen, sillä se esti hedelmiä jäätymästä pakkasesta huolimatta. Jollain toisella kerralla tähän noin 3,5 desin vetoiseen astiaan voisi pakata vaikka puuron tai muun lämpimän ruuan mukaan.
Kotimatkalla isommat lapset ottivat jälleen kerran ritolat ja irrottelivat suksia jaloistaan jo autojen luona siinä vaiheessa, kun loput porukasta pääsivät paikalle. Meillä oli lasten suksissa kiinni OAC:n juniorimallin yleissiteet, mutta OAC:lle on tänä vuonna tullut myös uusi POH lastenside. POH lastenside on muiden OAC:n siteiden tapaan suunniteltu käytettäväksi ilman erillisiä hiihtokenkiä ja on tehty lapsille helppokäyttöisiksi. Niissä on muihin siteisiin verrattuna pehmeämpi jousi sekä lyhyempi pohjalevy.

 

Muutamista matkalla kohdanneista vaikeuksista ja hermoromahduksista huolimatta kaikkien tuomio hiihtoretkestä kallistui positiivisen puolelle. Nuorempien retkeilijöiden meininkiä seurailleena POH:t vaikuttivat sopivan lyhyiltä ja vakailta siihen, että lapset onnistuivat hallitsemaan kulkunsa hiihtolatua haastavammassa maastossa hyvin. Lisäksi suksien kanssa tuntui olevan hauskaa. Itse pidin ensimmäisestä kokeilustani KAR 149 suksilla. Jään odottelemaan seuraavaa kertaa, jolloin todennäköisesti pystyy valitsemaan hieman erilaisen maaston hiihdolle, sekä keskittymään välineisiin tämänkertaista jatkuvaa paimentamista paremmin.

 

Kirjoittaja Susanna Takamaa on OAC:n markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija, eräilijä ja äiti-ihminen

Kuvat: Susanna Takamaa

60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page